Stichting Corv

Selecteer Taal
  Thuis   Forums   Agenda   Beheerders   FAQ  
Recente onderwerpen | Recente peilingen | Hulpbronnen | Deelnemers | Deelnemers nu aanwezig | Zoeken
Selecteer Kleur: 
 Alle forums
 Inhoudelijk
 Inhoudelijke vragen en discussie
 De wet amber toch nog eens in het kort
   Alle gebruikers kunnen in dit forum nieuwe onderwerpen plaatsen
   Alle gebruikers kunnen reageren op onderwerpen in dit forum
 Printklaar
Auteur Vorig onderwerp: geus slaat weer toe bron volkskrant Onderwerp Volgend onderwerp: Kies uw eigen patienten vereniging  

swieber

Status: niet aanwezig

 Verstuurd - 04/02/2006 :  18:18:38  Toon profiel  Voeg swieber toe aan de Vriendenlijst
De wet AMBER betekent in de praktijk eigenlijk niets anders dan ‘er geldt een verkorte wachttijd voor de WAO op grond van …”. Bij de ‘AMBER-melding’ zijn twee WAO wetsartikelen van belang (artikel 39a en 43a). Hierin is vastgelegd dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten (met een arbeidsongeschiktheidspercentage van minder dan 45%) en degenen die bij einde wachttijd WAO minder dan 15% arbeidsongeschikt worden verklaard, binnen vijf jaar na de intrekking of toekenning/herziening van de WAO uitkering aanspraak kunnen maken op een hogere WAO uitkering. Indien de toename van de arbeidsongeschiktheid voortvloeit uit dezelfde oorzaak waarvoor in het verleden WAO of een arbeidshandicap is toegekend, geldt een verkorte wachttijd WAO van vier weken.
De voorwaarde dat de toename van de arbeidsongeschiktheid moet voortvloeien uit dezelfde ziekte-oorzaak op basis waarvan in het verleden WAO rechten zijn toegekend, is in de praktijk niet altijd eenvoudig te toetsen. Het UWV is wettelijk verplicht het begrip ‘door dezelfde oorzaak’ ruim te interpreteren waarbij een monocausale relatie niet in alle gevallen aangetoond hoeft te worden. Uit jurisprudentie blijkt dat de werknemer het voordeel van de twijfel geniet indien het UWV haar standpunt niet aannemelijk kan maken. In dat geval is arbeidsdeskundig onderzoek nodig om te bepalen of de arbeidsongeschiktheid in de zin van de WAO wetgeving is toegenomen.

Voor werknemers die 45% arbeidsongeschikt zijn of meer, geldt een extra bescherming van de WAO rechten (artikel 38 WAO). Voor deze groep geldt dat de toename van de arbeidsongeschiktheid niet hoeft voort te vloeien uit dezelfde oorzaak waaruit het WAO recht is ontstaan. De uitkering wordt op basis van de toegenomen arbeidsongeschiktheid herzien, na een wachttijd van vier weken.


Bewerkt door - swieber op 04/02/2006 18:26:44

 Berichten: 143  ~  Lid Sinds: 20/1-/10-1  ~  Laatste bezoek: 04/02/2007 Waarschuw beheerder 
  Vorig onderwerp: geus slaat weer toe bron volkskrant Onderwerp Volgend onderwerp: Kies uw eigen patienten vereniging  
 Printklaar
Ga naar:
 Image Forums 2001 Deze pagina werd geladen in 0,44 seconden. Powered By: Wout van Veen - advocaten